Saturday, January 26, 2008

Asam Pedas

Ini asam pedas versi senang (AKA versi malas) :):);P


2 keping ikan jenahak (ikan lain pun boleh)

3 biji bawang merah, ditumbuk
2-3 camb cili mesin
2 camb asam jawa, ambil airnya
2 cawan air
2 kuntum bunga kantan, dibelah empat
segenggam daun kesum
garam
gula

- panaskan 2camb minyak masak
- tumis kan bawang sehingga agak garing
- masukkan cili mesin, kacau beberapa minit
- tuangkan air asam jawa dan air
- biar mendidih
- masukkan bunga kantan, biarkan beberapa minit
- masukkan daun kesum
- akhir sekali, masukkan ikan
- biar mendidih 5-10minit
- perasakan dgn garam dan sedikit gula.

3 comments:

Salt N Turmeric said...

i ada ikan (dont kno the name) and planning nak buat asam pedas. sedih takde bnga kantan tapi takpelah. nanti bila dah buat il let u kno jadi ke tak ok?

Dr Ezura said...

salam drNo..i want to give u an award...plese drop by my blog to redeem ur award..hehehhe

Unknown said...

.... bunga kantan so hard to find nowadays. in sarawak i used to cook with them everyday!